07 декември 2014

РАБОТЕЩИ НАЧИНИ ЗА ЗАЩИТА ОТ МАНИПУЛАТОРИ

Ставали ли сте обект на манипулация? Успявате ли да откриете навреме скритите подбуди на човек, опитващ да постигне своето, за ваша сметка?
В обществото манипулацията е често срещан метод за постигане на собствените цели. При него манипулаторът получава изгода на ваш гръб, без да се съобразява с вашите потребности, нужди, интереси, гледна точка и т.н. С две думи вие се превръщате в оръдие за удовлетворение на нечии чужди желания, като това в повечето случаи се случва неусетно, а вие разбирате твърде късно.
Защитата от манипулация на първо място изисква да държите целенасочено и съзнателно вашите собствени интереси и цели в ума си и да не се отклонявате от тях. Наред с това можете да използвате и няколко работещи начина за защита.
  • Манипулацията е игра с чувствата и емоциите на човек, следователно е от изключително значение да имате емоционален самоконтрол. Какво означава това? Важно правило е да вземате решенията си с трезво съзнание, като дадете предимство на рационалното мислене пред емоционалното. Това не означава да пренебрегвате чувствата си, при вземане на решения, а да ги балансирате максимално, като ги уравновесите с ума си. Научете се във всеки един момент да бъдете осъзнати за чувствата и емоциите си и ги дръжте под контрол, когато вземате решения. Така лишавате манипулаторите от основното оръжие, което използват – владеенето тънката струна на емоциите. Ако вие не владеете себе си, те ще го направят.
  • Преди да се съгласите с дадено предложение, отделете достатъчно време за обмисляне. Ограничението във времето е често причина за вземане на погрешни решения и истинският манипулатор е наясно с това. Той ще направи всичко възможно, за да ви притисне и да изкопчи от вас съгласие възможно най-бързо. Не бързайте! Наличието на време за размисъл, ще ви позволи да оцените трезво ситуацията и  да си спестите неприятности.
  • Често хора, които лесно се поддават на манипулация, просто не умеят да откозват. Те разбират, че някой си играе с тях, но нищо не могат да сторят в своя защита, по простата причина, че нямат представа как да кажат „Не“ в критичния момент. Колкото повече се съгласяват с исканията на манипулатора, колкото повече отстъпват, толкова повече биват използвани. Умението да казвате „Не“ на манипулаторите, ще ви позволи да кажете „Да“ на своите собствени желания и копнежи.
  • Активен начин за защита от манипулация е явното разкриване на намеренията на манипулатора. С недоверчив тон в гласа задавайте уточняващи въпроси или директно питайте за целта, която другия преследва. Въпросите са много важни. Питайте!
  • Използването на ирония, по отношение действията на хора, които се възползват от вас също е добро решение за защита. Имайте предвид, че иронията е подходяща само в случаите, в които не се притеснявате от провал в отношенията с даден човек.
  • Игнориране – за разлика от предходния начин, тук разчитате на своята пасивност. Необходимо е единствено и само да пропускате себе си, онова, каето манипулаторът казва или прави. Може тактично да намекнете, че сте наясно с намеренията му. Тук помагат и дългите и многозначителни паузи, моменти на мълчание, както и изречения от типа: „Нали нямаш нищо против, да поговорим за нещо друго?“
  • Отвърнете на манипулацията с манипулация. Когато разберете скритите подбуди на събеседника си, не бързайте да му го покажете. Оставете го да действа, докато си мисли, че сте в неведение. Така ситуацията ще бъде под ваш контрол. Например може привидно да се съгласите с желанието му /стига да не е във ваша вреда/, но поставете свое „малко“ условие. Основното е резултатът да е в съответствие с неговите интереси, така че да не разбере, че е бил разкрит.
  • Един от особено ефективните начини за защита от манипулации енепредсказуемостта. Непредсказуемият човек е неуязвим. Сложно е да си съставиш мнение за него или да предвидиш действията му. Непредсказуемите хора в повечето случаи притежават висока самооценка, увереност в себе си, изобретателност и находчивост. Те са винаги адекватни и гъвкави в сложни ситуации. Отличават се със самодостатъчност.
  • На манипулации са трудноподатливи и комуникативните хора. Те имат богат опит зад гърба си в общуването и с лекота усещат моментите, в които някой опитва да се възползва от тях. Развивайте целенасочено навици  за комуникативност и ще бъдете защитени от манипулатори.
Сигурно се досещате, че всичко, за което говоря в тази статия в никакъв случай не изчерпва темата за манипулацията. Предлагам ви все пак да опитате да приложите описаните начини за защита и да забележите промяната. Разбира се първо и най-важно условие при предприемане на такива мерки, е да разкриете намеренията на манипулатора и неговите методи, а след това да предприемете стъпки за защита. В противен случай борбата ви се обезсмисля.
Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

Няма коментари: