22 януари 2015

Позитивните лузъри

ИЛИ ЗА НЕГАТИВИТЕ НА ПОЗИТИВНОТО МИСЛЕНЕ

Знам, че мразите предварителните уговорки, но се налага още в началото да уточним две неща:
1. Ако нещо в настоящата ми публикация ви обиди или засегне – седнете някъде на спокойствие, затворете за миг очи… и с ръка на сърцето се запитайте дали само аз съм виновен. Или пък сте се разпознали някъде между редовете – и това не ви е харесало особено много…
2. За привържениците на чистотата на родната реч – “лузър” е някак си по-меко от “загубеняк”, “нещастник”, “непрокопсаник” и останалите му БГ-еквиваленти. Сори!
А сега вече може и направо по темата. За позитивните лузъри
Няма начин да не познавате поне един такъв! Ето нещо като групов психопортрет:
Те винаги са широко усмихнати. В което, принципно няма нищо лошо.
Те винаги знаят наизуст поне 1001 цитата за положителното мислене. И ги бълват на конвейер в своя Facebook профил. (Понякога, освен чужди мисли, които звучат прекрасно, дори имат и свои такива… но това не променя особено положението им… малко по-късно ще обясня защо).
Те четат само положителна литература. От положителни автори. И ги препоръчват на всичките си приятели и познати…
Те посещават всеки курс за положителни натури, правилно дишане, успех в бизнеса, йога, паневритмия, рейки, Норбеков, финансова независимост… и каквото още се сетите. И в никакъв случай не твърдя, че който и да е от тези курсове или обучения не си заслужава парите (те рядко са безплатни)… но не в това е въпроса…
Проблемът на тези светли личности е, че си остават едни ухилени до ушите лузъри. И дълбоко в себе си не се чувстват истински щастливи и успели. Въпреки, че никога няма да си го признаят на глас…
Когато са насаме със себе си, едно тънко гласче вътре в тях продължава пискливо да ги тормози:
“Защо другите успяват – а аз не?! Нали уж правя всичко както трябва?! Нали уж постоянно мисля положително?! Какво пропускам?! Къде сгреших?! Защо само при мен това не работи?! Защо-о-о-о-о-о-о???”
Уважаеми положителни лузъри, толкова сте ми симпатични и толкова много ви обичам (най-вече, защото напълно ви разбирам и се идентифицирам, до голяма степен, с вас), че съм готов да ви дам верния отговор – при това НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО! Само срещу една усмивка – стига да не е прекалено снизходителна… ;-)
И за да се направя на по-интересен, няма да ви отговоря директно, а с помощта на нещо като притча.
Представете си един млад, усмихнат и изцяло положителен фермер. (Ама истински, а не Фейсбук вариант… макар че същите принципи важи и за тях).
Представете си сега как младия фермер засява – с усмивка на лице, разбира се – нивата си. И после ляга на сянка под най-близкото дърво и започва да мисли положително.
Той не полива засетите семена. Но мисли положително…
Не ги окопава и не плеви бурените около тях. Но пък мисли положително без почивка…
Не си мръдва пръста, за да прекопае нивичката си. Но постоянно си представя мислено картината на буйните жита, които израстват. И пълните си хамбари… Визуализира!
И един ден отваря очи и вижда около себе си една буренясала ливада. И се чуди как така…
Досетихте ли се защо ви разказах тази история?
Положителното мислене е добра предпоставка за успех. Но си е само предпоставка…
Между нас да си остане, но тя дори не е задължителна. Ако младия фермер беше впрегнал воловете в ралото и беше псувал тежката си съдба, бога и царя – през цялото време, докато все пак оре – то жито все пак щеше да израсне. Въпреки липсата на положително мислене…
Защото лозето не ще молитва – а мотика! Добрите дела – без които успехът е само куха дума – също искат правилни ДЕЙСТВИЯ… а не САМО правилно мислене…
И ако сте направили първите няколко стъпки (мисленето), това съвсем не означава, че сте стигнали края на пътя (целта) – докато не направите всички стъпки (действия).
Така че, следващият път мислете много положително… но после наплюнчете длани и се хванете за мотиката!
Иначе – уверявам ви – ще се хванете за палците! Рано или късно…
Който както иска да ме разбира… ако въобще
(Ако познаваш поне един позитивен лузър – изпрати му връзка към този текст! Може и да ти се разсърди… но може и да се събуди от сладката си дрямка. И да впрегне воловете…) ;-)