14 юли 2013

Apple и Google затоплят отношенията | TechNews.bg

Apple и Google затоплят отношенията | TechNews.bg:
Ерик Шмид твърди, че Google и Apple са изгладили много спорни въпроси през последната година
Ерик Шмид твърди, че Google и Apple са изгладили много спорни въпроси през последната година
През последната година отношенията между Apple и Google се затоплят, стана ясно от изявление на Ерик Шмид, председател на борда на директорите на интернет корпорацията, по време на конференция в Сън Вали, Айдахо.
По думите на Шмид, ръководителите на двете компании са провели много срещи, в хода на които са изгладили противоречията по спорни въпроси.
“Apple и Google постоянно водят преговори по широк кръг от въпроси”, казва Шмид, без да влиза в подробности за разговорите. В много от тези срещи е участвал вицепрезидентът и директор по развитие в Google Никеш Арора.
Дълго време Apple и Google бяха близки партньори, но след излизане на Android като конкурент на iOS отношенията между двете компании се изостриха. В интервю от октомври 2012 г. Ерик Шмид определи противопоставянето на двете мобилни операционни системи като решаващата битка на пазара.
Любопитен факт е, че освен CEO на Google, Шмид беше член на борда на директорите на Apple до 2009 година, когато излезе десктоп системата Chrome OS.
В последните години Apple всячески се стреми да избави своите продукти от технологиите на Google. Производителят на iPhone и iPad премахна от iOS вграденото YouTube приложение и картографската услуга Google Maps, като ги замени със собствени разработки.
“Не разбирам съвсем причините за това. Естествено, ние бихме искали компанията [Apple] да ползва нашите продукти”, коментира преди време Ерик Шмид.
Потребителите на iOS устройства все още се оплакват от ниското качество на картите на Apple, в сравнение с конкурентната услуга на Google. Шефът на купертинската корпорация Тим Кук призна недостатъците на услугата и препоръча на потребителите да се възползват от алтернативни решения, а такива предлагат Google и Nokia.
“Apple трябва да разбере, че е много трудно да се правят карти. Ние похарчихме стотици милиони долари по работа със спътници и самолети, за да постигнем максимална точност на картите”, каза Шмид в интервю през миналата година за All Things Digital.
В очакваната версия iOS 7 Apple ще продължи да ликвидира разработки на Google. Стандартна търсеща машина в гласовия асистент Siri става Bing на Microsoft. Освен това потребителите в определени страни ще могат да избират не Google, а друга търсачка, например Yahoo.

Няма коментари: