15 април 2012


Великден е! Христос Воскресе!

Христос Воскресе! Воистина Воскресе!
Великден е! Празник на празниците за християнския свят. Денят, в който Христос възкръсва от мъртвите след като е разпънат на кръста и погребан. Това е денят, в който духовното побеждава тленното.
По традиция празникът беше предшестван от тържествено богослужение във всички църкви в страната. Точно в полунощ свещениците обявиха Възкресението и поздравиха християните с „Христос Воскресе”.
С „Христос Воскресе”, „Воистина Воскресе”  ще се поздравяваме и през следващите 40 дни.
Рано сутринта в неделя се отслужва тържествена литургия. Запалената на нея свещ се отнася в дома, за да влезе в него частица от светлината на Възкресението!
Празникът се почита и на трапезата. На нея задължително присъстват символите на Великден – боядисаните яйца и козунакът. На масата се слага и печено агне, с което се ознаменува краят на дългия пост. Червените яйца, боядисани рано в четвъртък, са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос.
Трапезата не се вдига през трите дни на празника. Те се посвещават на родителите и близките.
Седмицата след Великден се нарича Светла седмица, защото Христос внася светлина във всеки и във всичко. Народът вярва, че ако през тази седмица си пожелаеш нещо от сърце докато държиш монета в ръката си, то непременно ще се сбъдне.
Великден е двоен празник за всички, които носят името Величко, Велико, Велика, Величка, Вела, Велко, Велчо, Вельо, Велка и техните производни.

Няма коментари: